blog

Harçsız Öğrenci Pasaportu Nasıl Alınır?

Harçsız Öğrenci Pasaportu Nasıl Alınır?

Yeni getirilen düzenleme ile artık tüm öğrenciler bir gerekçe göstermeden harçsız öğrenci pasaportuna sahip olabilir. Harçsız pasaport, umumi pasaporttur. Öğrencilerin seyahat etmesini kolaylaştırmayı ve maddi yükümlülükleri azaltmayı amaçlayarak kanunda değişikliğe gidilmiştir ve 25 yaşın altındaki tüm öğrenciler, seyahat sebepleri ne olursa olsun bu imkandan yararlanabilir.

Harçsız öğrenci pasaportu nasıl alabilirim? Gerekli belgeler ve koşullar nelerdir? gibi sorulara bu yazıda cevap vermeye çalıştık.

Harçsız Pasaport Koşulları Nelerdir?

Öğrenci pasaportun aslında umumi pasaporttan herhangi bir farkı bulunmamaktadır. Yeni düzenleme ile kapsamı genişletilen harçsız pasaportu almak için 25 yaş altında ve öğrenci olmanız gerekmektedir ve başka herhangi bir gereklilik bulunmamaktadır.

18 yaş altı öğrenciler, 25 yaş altı öğrenciler gibi 133,50 TL’lik bir defter bedeli ödeyerek harçsız pasaport hizmetinden yararlanabilmektedir. 18 yaş altı gençler resmiyette çocuk olarak değerlendirildiklerinden dolayı dış görünümlerinde değişiklik meydana gelebileceği esas alınarak, verilebilecek pasaportun süresi 5 yıl ile sınırlandırılmıştır. Reşit olmayan gençlerin başvuru sürecinde ebeveynleri ile birlikte olmaları ve E- Devlet üzerinden alınan öğrenci belgesini yanlarında getirmeleri gerekmektedir. Ayrıca, harçsız pasaport hakkından açık öğretim öğrencileri ve çeşitli eğitim programlarıyla yurt dışında öğrenim görmekte olan tüm Türk öğrenciler de yararlanabilmektedir.

Öğrenci Pasaportu İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Harçtan muaf olmak ve öğrenci olduğunu tasdik eden belgeyi edinmek haricinde harçsız öğrenci pasaportu almak için bazı belgelere ihtiyaç vardır. Bu belgeler şunlardır:

  • Üzerinde TC numarasının yazılı olduğu nüfus cüzdanının aslı
  • 2 adet biyometrik fotoğraf (Biyometrik fotoğraf vesikalık fotoğraftan farklıdır, gittiğiniz fotoğrafçıda pasaport için fotoğraf çektirdiğinizi belirtmeniz gerekebilir.)
  • Anlaşmalı bankalardan alınacak pasaport bedeli dekontu ( https://randevu.nvi.gov.tr/pages/applicationprices adresinden pasaport ücretlerine ve anlaşmalı bankalara ulaşabilirsiniz.)
  • Öğrenci Belgesi (Bu belge ıslak imzalı olmalıdır ve son 60 gün içerisinde okulunuzdan veya E-Devlet üzerinden alınmış olması gerekir. Yurt dışında iseniz elçiliklerden veya başkonsolosluğa giderek öğrenci belgenizi temin edebilirsiniz. Yurt dışında öğrenim görüyor fakat pasaportunuzu Türkiye’de almak istiyorsanız eğitim gördüğünüz kurumdan öğrenci belgesi talebinde bulunduktan sonra gelen belgeyi yeminli bir tercümana çevirtip dosyanıza ekleyebilirsiniz.)

Harçsız pasaport almak için gerekli evrakları topladıktan sonra https://randevu.nvi.gov.tr/ adresinden istediğiniz ve sizin için uygun olan bir nüfus müdürlüğüne randevu almanız gerekiyor. Sayfaya giriş yaptığınızda öğrenci pasaportu seçeneği göremeyeceksiniz ancak bu durum sizi şaşırtmasın. Umumi pasaport başvurusu yaptıktan sonra randevu günü öğrenci pasaportu almak istediğinizi kuruma bildirebiliyorsunuz.

Pasaportlar Ankara’da basılıyor, PTT aracılığıyla dağıtıma çıkıyor ve genellikle 7 gün içerisinde adresinize ulaşıyor. Bayramlar, yarıyıl tatili ve hac zamanı gibi yoğun dönemlerde pasaport başvurusunda bulunduysanız pasaportunuzun elinize ulaşması normalden biraz daha uzun sürebilir. Şimdiden iyi yolculuklar!